Ik zet me al ruim 20 jaar in voor stichtingen. Zo heb ik diverse projecten gedaan in Uganda, Kenia, Malawi, Nicaragua en Lesbos met onder andere dove en gehandicapte kinderen, heb ik talloze fondsenwervende acties opgezet voor bijvoorbeeld een kinderrevalidatiecentrum en mensen die gevlucht zijn. Er zijn momenten geweest dat ik veel weerstand voelde omtrent het woord fondsenwerving. Ik realiseerde me dat die weerstand onder andere voortkwam uit het beeld wat ik er destijds zelf bij had, namelijk verkopen, sales, van die gladde marketingjongens die je iets te proberen te verkopen. Maar als fondsenwerving iets NIET is, dan is dat het! Fondsenwerving is echt een super mooi vak en ontzettend belangrijk om goed te doen. De afgelopen 20 jaar heeft mij dan ook veel gebracht en ik kan je vertellen dat fondsenwerving, wat voor velen (uiteraard) gesssocieerd wordt met geld, veel meer oplevert dan alleen geld! Inmiddels geef ik trainingen aan stichtingen, waarin ik al mijn kennis en ervaring van afgelopen 20 jaar gebundeld heb. Dat heeft fondsenwerving mij ook opgeleverd!

Wil je weten wat het mij en de stichtingen waarmee en waarvoor ik werk, heeft opgeleverd? Lees dan mee en doe er je voordeel mee!

Inhoudelijke en aansprekende plannen om je doelen te realiseren

Je kunt wel zeggen dat je meer geld nodig hebt, maar waarvoor dan precies?! En wat leveren die activiteiten dan op? Hoe beter je dat kunt uitleggen, hoe groter de kans dat anderen dat willen ondersteunen, er aan willen bijdragen. Fondsenwerving dwingt je eigenlijk, in goede zin, om goede inhoudelijke plannen te maken, plannen die aanspreken. Het is tevens een prima stok achter de deur om het belang van jouw stichting concreet zichtbaar te maken. Met goede plannen die aanspreken is fondsenwerving: samen met gelijkgestemden belangrijke zaken voor elkaar krijgen.

Netwerk

Fondsenwerving is bouwen aan relaties, deze zorgvuldig onderhouden en er (extra) ‘moeite’ voor doen. Al fondsenwervend, of eigenlijk al netwerkend, kom je mensen tegen die (ook op andere manieren dan geld) waardevol zijn voor je stichting. Bedrijven bijvoorbeeld die nu een gift doen, zullen in de toekomst wellicht bijdragen aan iets dat je nodig hebt en dat zij kunnen maken en leveren. Of je vindt goede nieuwe bestuursleden en vrijwilligers onder je nieuwe donateurs.

Ondernemerschap

Fondsenwerven of eigenlijk een stichting runnen is een vorm van ondernemen. Je wilt producten en diensten beter gaan verkopen, tijd en wellicht geld investeren in een goede voorbereiding en wervingsaanpak voordat het geld binnenkomt, onderzoek doen naar wat je relaties, donateurs, vrijwilligers, oftewel ‘klanten’ van je vinden en waar ze behoefte aan hebben.

Naamsbekendheid en imago

Fondsenwerven betekent intensief off- en online communiceren met je achterban en allerlei andere partijen en is daarmee dus ook direct goed voor je zichtbaarheid en imago. Je communiceert onder andere over je toekomstplannen en de onderdelen daarvan die gefinancierd moeten worden.

Erkenning en waardering

Als je fondsenwerven goed voorbereid is het echt heel bevredigend, leuk en hartverwarmend. Elke gift is een bevestiging en erkenning van het belangrijke werk dat je stichting doet en de reden waarom je je persoonlijk inspant. Veel giften zijn veel bevestigingen. Veel extra leden, donateurs of vrienden, maar ook de verrassing van een grote gift of nalatenschap maken je dag, week, maand of zelfs jaar in één keer goed.

Draagvlak

Inkomsten uit fondsenwerving maken je stichting minder kwetsbaar en afhankelijk van andere financiers. Tegelijkertijd word je onderhandelingspositie tegenover die partijen sterker doordat je aantoonbaar meer draagvlak hebt. Als honderden of duizenden donateurs je plannen steunen met giften sta je sterker voor bijdragen aan die plannen van overheden, sponsoren en fondsen.

Uitnodiging Gratis Kennismakingssessie
Wil je meer weten wat fondsenwerving voor jouw stichting kan betekenen? Wil je structureel gaan werven, zodat jij je doelgroep nog beter kunt helpen, nu en op de lange termijn? Kom dan kennis maken tijdens een Gratis Kennismakingssessie. Samen gaan we kijken waar jij nu staat, kun je je brandende vraag stellen en zetten we meteen de eerste stappen op weg naar succesvol fondsen werven.

Meld je hier aan: Kennismakingssessie

Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten. Tot dan!

Take care,
Femke

PS. Heeft je netwerk ook baat bij mijn blog? Deel het met je Facebookvrienden, Instagram volgers en je LinkedIn contacten! Gebruik hiervoor de knoppen hieronder.